Dar nu este întâmplător faptul că tencuielul a trecut de-a lungul secolelor – se deosebește de alte materiale prin înaltă calitate și durabilitate. Nu este surprinzător faptul că, în ultimul timp, tencuielile decorative au devenit din ce în ce mai populare. Mai ales pentru că o puteți folosi într-o cabană de țară, și în țară, și într-un apartament oraș. Modificările sale moderne se disting printr-o varietate de texturi și nuanțe. Datorită tencuielii decorative a suprafeței netede a peretelui, puteți adăuga culori, relief și textura. Cele mai comune opțiuni sunt marmura, spargerea pietrei, nisip, lemn, mătase umedă, metal, piele, mama perlei. În funcție de metoda de aplicare puteți obține un efect mat și lucios.

Ce face tencuiala decorativă?

Principalele ingrediente care se folosesc la fabricarea tencuielui – natural. Acestea sunt var, gips, marmură, nisip quartz și alte componente minerale. Acest lucru explică înalta prietenie cu mediul înconjurător, precum și caracteristici care fac proprietățile ipsosului direct opuse proprietăților tapetului – un alt strat decorativ pentru pereții interiori.

Deci, lista de avantaje și dezavantaje ale tencuielii decorative:

estetic atractiv (+)
durabil – 15-20 de ani, pe pereți mai rezistent decât tapet și vopsea (+)
ecologic și sigur pentru sănătatea umană, deoarece este aproape complet natural în compoziția (+)
este neinflamabil (+)
nu arde de soare (+)
costuri ridicate comparativ cu tapetul, consum mare de materiale (-)
poate fi aplicat pe orice suprafata: caramida, ciment, beton, gips carton, lemn, metal (+)
trebuie să contactați un specialist sau să aflați aplicația corectă (-)
rezistente la deteriorări mecanice (+)
diferă în ceea ce privește rezistența la spălare, utilizarea în zonele umede – băi, băi, bucătării este posibil (+)
este posibilă repararea daunelor, îmbinările stratului nou și vechi sunt imperceptibile (+)
nu absoarbe fumul și mirosul (+)
suprafața poate fi repetată: textura va rămâne, iar culoarea se va schimba (+)
Vechiul tencuial decorativ nu poate fi înlăturat. Suprafata de relief este suficienta pentru a imprastia si la nivel – iar peretele va fi pregatit pentru orice acoperiri decorative (+)

Tipuri de tencuieli decorative

De obicei, tencuiala decorativă poate fi împărțită în mai multe tipuri.

Tencuiala venețiană – este un tencuială decorativă netedă. Practic imită un perete de marmură lustruit. Prima dificultate în utilizarea unui venețian este nevoia de aliniere perfectă a pereților. A doua dificultate – aplicarea principală a compoziției pe perete. Mai mult, este aplicat cu un strat subțire care se usucă repede, deci trebuie să acționați într-un mod accelerat.

Schematic, tehnologia de aplicare este după cum urmează: un strat de bază este plasat pe cel pregătit, pentru asta aveți nevoie de o spatulă metalică spatula-mistrie. Apoi, peretele este lăsat să se usuce timp de 5-8 ore.

Apoi aplicați următoarele straturi de tencuială (poate fi de la două la cinci), folosind o spatula venețiană și o lamă venețiană. Acoperirea finală este un agent de protecție (ceară sau lac).

Margeanul este un alt material care imită o acoperire istorică. Aplicarea sa poate provoca și anumite dificultăți, deoarece necesită cunoașterea tehnologiei și disponibilitatea unor instrumente speciale. Dar acest tencuială vă permite să creați un adevărat interior luminos în stilul Marocului.

Tencuială structurală – tencuială albă (colorată pe cont propriu folosind pigmenți colorați). După cum sugerează și numele, tencuiala are o structură, pe măsură ce se adaugă granule, de obicei mici pietricele. Atunci când aplicați tencuiala pe perete, pietricelele lasă caneluri pitorești, făcând o ușurare pe suprafața peretelui.

Pentru aplicarea aceluiași tencuială structurală, puteți utiliza diferite tehnici, ceea ce duce la apariția unui model diferit pe suprafața peretelui.

Principalul avantaj în comparație cu venețianul – alinierea atentă a unei suprafețe nu este necesară. Un strat gros de ipsos structural maschează defecte minore și fisuri. Dar loviturile de pe perete nu ar trebui să fie.

Textură de ipsos – creează o acoperire de relief pe perete (precum și tencuială structurală). Principala diferență este varietatea tipurilor de granule incluse în compoziție. Ele pot fi artificiale și naturale, au o dimensiune diferită. Desenul de pe perete este pre-programat și nu necesită o tehnică specială de aplicare.

Tencuielile texturate sunt clasificate după dimensiunile granulelor în:

-mare ușurare
-fin reliefat.
Și, de asemenea, pe suprafața pe care se bazează:

-uniform dur,
-striat, dur,
-modelare (structura – pentru un model arbitrar).
Deoarece o suprafață perfect netedă și o tehnică ideală de aplicare nu sunt necesare pentru tencuiala texturate, este mai ușor să o aplicați decât alte tipuri de tencuială decorativă.